Viljandi in Estland – Natuur, volkskunst maar vooral muziek

0
906
blog placeholder

Hoewel de eerste aanwijzingen van bewoning van Viljandi al van 5.000 jaar voor Christus dateren, werd het pas een officieel erkend handelscentrum in de twaalfde eeuw na Christus. De stad wordt wel de culturele hoofdstad van Estland genoemd. Dit komt ongetwijfeld door de unieke ligging, de inwoners, de natuur en de architectuur welke de stad onderscheiden van de rest van het land. Het erfgoed van de stad is in leven gehouden door haar inwoners door bijvoorbeeld liederen, welke worden gezien als symbool voor vrijheid en onafhankelijkheid.

Ligging en inwoners

Viljandi ligt in een vallei aan de overs van het Viljandi Meer waarvan de weg vloeiende stroompjes een schat zijn om te bewaren. Het meer zelf wordt omringd door door een wandel route met rust plaatsen waar bezoekers kunnen picknicken en een kampvuur kunnen aanleggen. Er zijn vele legenden over het meer en deze worden verteld in de liederen. Eén daarvan verteld van een schipper uit Viljandi die hopeloos verliefd wordt op een meisje met blauwe ogen.
Alom bekend en geroemd om hun scherpe handelsgeest, gevarieerde cultuur en sportieve prestaties, worden de mensen van Viljandi beschouwd als het grootste bezit van de stad. De stad heeft 20.000 inwoners en is daarmee de zesde stad van Estland.

Natuurlijk erfgoed

Als men over de rand van de Kuresoo in Viljandi kijkt, ziet de bezoeker het hoogst gelegen moeras boven de zeespiegel van Europa.Wandel routes in de natuur leiden bezoekers door heuvels en bossen en een aantal van de meest bijzondere plaatsen in het gebied. Daar kan men ook kennis maken met de grote mysteries van het Soomaa nationaal park (370 vierkante kilometer) waarbinnen de wetlands, bossen en heuvels beschermd worden. Regelmatige overstromingen zijn zeer specifiek voor dit gebied, de plaatselijke bevolking noemt ze “het vijfde seizoen”.

Kunst en Cultuur

Het Kondas Centre is een kunst centrum wat zich voornamelijk bezig houdt met naïeve kunst en moderne volkskunst. Het centrum biedt korte cursussen aan inwoners en toeristen aan en het is verantwoordelijk voor de acht massieve aardbeien-beelden die het stadje sieren. De beelden zijn geïnspireerd op een schilderij van de schilder Paul Kondas, “Aardbeien-eters”.
Het dorp Heimtali mag niet worden overgeslagen door mensen die van handwerk houden. Ieder voorjaar worden er worden markten georganiseerd. Vermaard handwerk bestaat uit truien met patronen, gebreid door plaatselijke vrouwen, welke zelfs door de royalty’s worden gedragen.

Historisch erfgoed

In één van de buitengebieden van het stadje liggen de ruïnes van een oud kasteel. In één van de muren bevindt zich de afdruk van een klauw. De legende zegt dat als en de vingertoppen van de hand in deze afdruk duwt, alle eerzame wensen uit zullen komen.
Vondsten van archeologische opgravingen worden tentoongesteld in het Viljandi museum, wat gevestigd is in de oude apotheek aan de het voormalige marktplein. De bron op de binnenplaats lijkt de bron voor kracht en ritme voor de inwoners van het stadje. Hier verzamelen mensen zich voor de verschillende festivals – de Hanze dagen, de Ugala openlucht theater voorstellingen en het volksmuziek festival.

De geschiedenis komt ook terug in de vele landhuizen, waarvan er vandaag de dag nog meer dan 20 bestaan. Het beste bewaard is Olustvere met magnifieke landhuizen, bijgebouwen en een prachtig park. Een tentoonstelling van houten paarden, gesneden door de plaatselijke meester Voldemar Luht verteld de verhalen van de Estse geschiedenis door middel van kleine paarden figuren.

Muziek

Traditionele muziek speelt een actieve rol in het dagelijks leven van de inwoners van Viljandi. Het centrum voor traditionele Estse volksmuziek organiseert al sinds 1993 het Viljandi volksmuziek festival. Dit festival is zeer bekend bij liefhebbers van volksmuziek over de hele wereld.
Meer dan honderd concerten met meer dan 400 artiesten worden gehouden in de ruïnes van het Viljandi kasteel, in kerken, op locaties in de stad en in het buitengebied van het stadje. Vijf openlucht en drie binnen podia, tien workshops, thema-tentoonstellingen, een instrumenten beurs, een handwerk markt en een sprookjes-kamer staan garant voor een hoge opkomst.

Festivals

Het hele jaar door vinden er festivals in de stad plaats. Het vroege muziek festival, de Hanze dagen, een aantal dans festivals en het theater-in -een-koffer poppen festival zijn slechts een aantal van deze evenementen. Tijdens het meest populaire evenement, het Viljandi volksmuziek festival, zijn er zoveel artiesten en bezoekers, dat het aantal inwoners van het stadje verdubbeld.
Viljandi is één van de vijf Hanzesteden van Estland. Tijdens de traditionele Hanze dagen wordt de stad overspoeld met bezoekers en worden er concerten gegeven. Tevens is er een markt voor handwerk. In de straten van de stad lopen mensen in historische kostuums en er wordt een middeleeuwse sfeer gecreëerd. Ambachtslieden bieden linnen doeken, manden, wollen sokken en handschoenen, honing en jam aan. Waarzeggers, vuurvreters en heksen zijn ook ter vermaak aanwezig.

Ten slotte mag niet onvermeld blijven dat de Eduard Pohl lucifers fabriek het Guinness Book of Records heeft gehaald door de langste lucifer te wereld te maken welke ooit is aangestoken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here