Wat is een Sunmachine

0
1571
blog placeholder

In deze tijd kijken veel mensen kritisch naar de manier waarop zij hun woningen verwarmen en voorzien in warm water om te douchen en af te wassen. Er is een tendens waarneembaar naar meer duurzame manieren om energie op te wekken, met als doel op individueel niveau het milieu te sparen. Een van de mogelijkheden om hieraan je bijdrage te leveren is de zogenaamde Sunmachine.

De Sunmachine is een zogenaamde “warmtekrachtkoppeling” oftewel WKK, die zowel warmte als elektriciteit produceert. De warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van gebouwen of warm water voor het sanitair en de elektriciteit voor eigen gebruik. Is er teveel, dan kun je dit teveel verkopen aan een energieleverancier. Het verwarmingstoestel is ideaal voor ondernemers van bijvoorbeeld sauna’s, health centers, sportscholen of wasserijen, maar ook in de landbouw kan de Sunmachine zijn nut bewijzen. Ook particulieren die het hele jaar door veel warm water en elektriciteit gebruiken voor een zwembad of serres, kunnen dit nu op een milieuvriendelijke manier doen. Het bedrijf Own Energy Solutions is de licentiehouder van de Sunmachine, die inmiddels in een aantal versies wordt geproduceerd en verkocht door een aantal dealers in Nederland en België.

De naam “Sunmachine” is wat misleidend want Sunmachines maken vooralsnog geen gebruik van zonne-energie. De kern van de Sunmachine wordt gevormd door een motor, een zogenaamde Stirlingmotor. Deze motor werd zo’n twee eeuwen geleden ontwikkeld door Robert Stirling. Deze motor wordt door brandstof van buiten aangedreven en is door de Sunmachine-ingenieurs verder geperfectioneerd. De moderne Stirlingmotor levert een hoog rendement, garandeert een optimaal brandstofgebruik en is geluidsarm. Hij is daarnaast heel gunstig in het onderhoud, want hij kan 80.000 uur branden, zo’n 90 jaar, als hij jaarlijks wordt gecontroleerd.

Er bestaan momenteel twee soorten Sunmachines, die verschillen per brandstof waarmee de motor wordt aangedreven. Dit kan door middel van gas of door middel van houtpellets. In het jaar 2009 zal er een “echte” Sunmachine op de markt komen, namelijk eentje die voor de aandrijving zonne-energie gebruikt.

Sunmachines op gas, houtpellets en zonne-energie

De Sunmachine op gas wordt aangedreven door een Stirlingmotor met een zogenaamde “upside-downverbrander”. Deze wordt gevoed door gas en dit kan zowel aardgas zijn als het CO2-neutrale biogas. Met dit laatste gas draagt de Sunmachine bij aan de reductie van de CO2 uitstoot.

Deze Sunmachine maakt van 1,5 kubieke meter gas 10,5 kWh thermische energie en 3 kWh stroom per uur, die je kunt gebruiken voor de verwarming en de stroom in je huis of bedrijf. Teveel geproduceerde stroom kun je leveren aan een energieleverancier, hetgeen je financieel voordeel oplevert.

In de Sunmachine op houtpellets worden de pellets automatisch in de machine gegooid en in de brander gezogen. Houtpellets lijken qua vorm op het veevoer biks en bestaan uit de samengeperste, onbewerkte spaanders die bij de houtverwerkende industrie overblijven. In deze Sunmachine wordt de Stirlingmotor aangedreven door in de machine geproduceerd gas. Dit gebeurt overigens op een manier waarop nagenoeg geen fijnstof vrijkomt. Houtpellets leveren schoon, dus milieuvriendelijk stookgas dat CO2 neutraal is. Voorts kan twee kilo houtpellets meer energie leveren dan een kubieke meter gas.

De Sunmachine op zonne-energie is nog even toekomstmuziek, maar het is wel een revolutionair idee. Een parabool-spiegel bundelt de zonnestralen die door de zonnepanelen wordt opgevangen. Met de zo gewonnen thermische energie wordt de Stirlingmotor aangedreven. Door een geavanceerde elektrotechniek aangedreven, volgt deze Sunmachine net als een plant de stralen van de zon. Hij kan daardoor optimaal de invalshoek van het zonlicht gebruiken, zodat de Stirlingmotor volledig op zonne-energie functioneert. Dit is niet alleen CO2-neutraal, maar ook zonder energiekosten. De thermische energie wordt vervolgens gebruikt voor je verwarmingssysteem. De elektrische energie kun je gebruiken of aan een energieleverancier verkopen. Desgewenst kan deze Sunmachine worden uitgerust met een gasbrander die zichzelf inschakelt als er te weinig zonlicht is. In 2009 zullen Sunmachines op zonne-energie in de handel komen.

De kosten en het milieu

Een Sunmachine is een hele investering, maar je kunt er op de langere termijn geld mee besparen. Als je meer energie produceert dan je gebruikt, kun je het teveel aan een energieleverancier verkoppen. Maar daarnaast kan ook de zorg voor het milieu meewegen in je beslissing. Deze “winst” is verschillend per machine. De Sunmachine op gas geeft nog steeds CO2-uitstoot, maar wel minder dan de traditionele manieren van energie-winning. De Sunmachine op houtpellets is CO2- neutraal, omdat houtafval wordt gebruikt. De Sunmachine op zonne-energie is CO2-neutraal en functioneert zonder energiekosten waardoor je investering er zeker weer uitkomt.

De Nederlandse overheid wil het gebruik van energiezuinige apparatuur stimuleren. Daarvoor worden er een aantal interessante subsidieregelingen geboden, op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Het loont de moeite om daar goed naar te informeren als je een Sunmachine wilt aanschaffen, want met de subsidies kun je de terugverdientijd verkorten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here