Wat is Feng Shui?

0
1458
blog placeholder

De letterlijke vertaling van Feng Shui luidt “Wind en water”. Feng Shui is al meer dan drieduizend jaar bekend in China en de rest van Azië als praktische filosofie die de harmonie van de mens met zijn omgeving bestudeert. Het is gebaseerd op de Chinese zienswijze van de metafysische krachten in de omgeving en de totaliteit van de omgeving waarin wij leven en waarvan wij deel uitmaken.

Feng Shui is een methode om door middel van bewuste, maar vaak heel simpele ingrepen, de kwaliteit van het leven op een hoger niveau te brengen. Door een harmonieuze inrichting en vormgeving worden de krachten in de natuur aangewend om harmonie, gezondheid, welvaart en geluk te stimuleren. Ook leert Feng Shui hoe je negatieve omgevingskenmerken kunt veranderen in positieve. Centraal staat de relatie tussen de mens en zijn leef- en werkomgeving. Er wordt onder andere gestreefd naar harmonie tussen de natuurlijke en kunstmatige vormen in je omgeving. Alle voorwerpen die de mens heeft geproduceerd zijn niet natuurlijk, maar het is wel mogelijk om deze vormen met de natuur in harmonie te brengen.

Er zijn veel verschillende “scholen” of richtingen in de Feng Shui. Een van de oudste is de zogenaamde “vormschool” van Klassieke Feng Shui. Dit is een eeuwenoude methode om de energie van de natuurlijke omgeving zo optimaal mogelijk te gebruiken. Volgens deze methode  werden bijvoorbeeld paleizen in China gebouwd en ingericht. De locatie was een van de belangrijkste punten, bij voorkeur werd het paleis met de achterkant tegen een berg aangebouwd en keek het paleis aan de voorkant uit over een rivier. Dit had ook een praktisch voordeel, in de rug werd men beschermd en vanaf de hoogte kon men eventuele vijanden van veraf zien aankomen. Bij het bouwen van moderne gebouwen en zelfs steden in Azië wordt nog steeds uitgegaan van de basisprincipes van de vormschool, maar ook van een aantal andere richtingen zoals de “acht plekken” methode en de Flying Stars-methode, een vorm van de klassieke Feng Shui die ook rekening houdt met de dimensie tijd.

De basisprincipes van Feng Shui

In alle verschillende varianten van Feng Shui speelt Qi of Chi een grote rol. In de klassieke Feng Shui wordt het gezien als een dynamische energiestroom die gestuurd kan worden door de vorm van een gebouw of de inrichting van de woning. Simpel gesteld dien je je leefomgeving zo in te richten dat de levenskracht Qi er harmonieus doorheen stroomt. Ook wordt het begrip gebruikt om de kwaliteit van een plek te beschrijven in termen als negatieve, giftige energie  en positieve, welvarende energie. In de Flying Stars methode, waarin ook de tijdsfactor meespeelt, kan het begrip Qi gebruikt worden om aan te geven dat op een bepaalde plek veel ruzies voorkomen en om deze plek te mijden en bijvoorbeeld een kantoor te verplaatsen uit deze ruzie-stimulerende sfeer.

Volgens de klassieke Feng Shui, en vele andere Aziatische filosofische stelsels, wordt alles in het universum bestuurd volgens het Yang en Yin-principe. Dit zijn de twee tegengestelde krachten die elkaar aanvullen, zoals koud-warm, man-vrouw, licht-donker, droog-vochtig. Teneinde gezondheid, geluk en voorspoed aan te trekken is het belangrijk dat deze tegengestelde krachten in evenwicht, of harmonie, zijn.

Zoals het Westen traditioneel de vier elementen vuur, aarde, water en lucht kent, gaat het Chinese wereldbeeld uit van de vijf elementen vuur, aarde, metaal, water en hout. Deze elementen gaan in elkaar over en voeden elkaar in een constructieve cyclus, maar kunnen elkaar evengoed verzwakken in de omgekeerde, destructieve cyclus.

Hoe breng je Feng Shui in je huis?

Dit artikel is natuurlijk niet afdoend om je alle ins en outs van Feng Shui bij te brengen. Als je je wilt verdiepen in Feng Shui en je huis volgens deze interessante en praktische filosofie wilt inrichten zijn er veel boeken op de markt, geschreven vanuit de verschillende stromingen in de Feng Shui. Ook worden er wel cursussen gegeven en kun je zelfs een Feng Shui consultant inhuren om de energie in je huis of op je werkplek te verbeteren. Tot die tijd volgen hier een paar eenvoudige tips die je gemakkelijk kunt uitvoeren of naleven om de energie in je woon- en je slaapkamer te verbeteren.

In je woonkamer speelt het gezinsleven zich af en ontvang je familie en vrienden. Het is de ruimte in huis die bedoeld is voor ontspanning en sociaal contact. Een goede Feng Shui kan een fijne omgeving creëren die de woonkamer nóg gezelliger kan maken, zowel voor de gezinsleden als voor de gasten. Bij voorkeur ligt de woonkamer in het voorste gedeelte van het huis. Een rechthoekige of vierkante woonkamer geeft de beste Feng Shui. In de moderne nieuwbouw komen echter L-vormige woonkamers veelvuldig voor. Je kunt de kamer een rechthoekiger karakter geven door delen ervan af te schermen met kasten, gordijnen of kamerschermen. Zet banken en stoelen met de rug tegen raamloze muren en zorg dat zittende mensen altijd de deur kunnen blijven zien. Dit geeft niet alleen goede Feng Shui maar verschaft de gezinsleden en bezoekers extra zelfvertrouwen. Zet de zitmeubels neer in vierkante of rechthoekige vormen of nog beter, als daar ruimte voor is, in een achthoekige vorm. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de meubels, zodat je er probleemloos doorheen kunt lopen en ook de Qi ongehinderd door kan stromen. Uitspringende hoeken kunnen worden verzacht met kamerplanten. De Yang-energie van de kamer kun je versterken met goede en heldere verlichting. Om het familie-element te benadrukken kun je een groot familieportret ophangen op een centrale plaats in de kamer.

Ook de slaapkamer is een belangrijk vertrek in je huis, waarin je veel tijd doorbrengt. Het is een multifunctionele ruimte waarin je slaapt, seks hebt, boeken leest en wat al niet meer. In tegenstelling tot de woonkamer is het bij uitstek een privé plek waar je je lekker op je gemak moet  voelen om goed te kunnen ontspannen. Volgens de regels van Feng Shui moet je bed zo geplaatst zijn dat je vanuit je bed direct de deur ziet. Als er spiegels in je slaapkamer zijn, dan is het heel belangrijk dat deze het bed niet weerkaatsten. Een evenwicht in de opstelling van het bed kun je bereiken door twee dezelfde nachtkastjes, met dezelfde lampjes aan weerskanten van het hoofdeinde te zetten. Hang boven het bed geen boekenplanken of kastjes. In de slaapkamer zijn rustgevende kleuren erg belangrijk, voor de grote vlakken van de muren en bijvoorbeeld de gordijnen. Goede kleuren voor de slaapkamer zijn wit, lavendel, lichtblauw, lichtgeel, roze en lichtgroen. Hang ook een mooi schilderij of een mooie grote foto op een plek die je direct ziet zodra je wakker wordt of opstaat. Zet zo min mogelijk elektronische apparatuur in je slaapkamer omdat de hectische straling ervan je nachtrust kan verstoren en de doorstroming van Qi  belemmert. Kun je echt niet buiten een TV of een computer op je slaapkamer, zorg dan dat deze  ’s nachts uit staan en drapeer er een kleedje eroverheen.

Belangrijk voor zowel de woon- als de slaapkamer is dat deze opgeruimd en schoon zijn, waardoor je je prettig voelt en de energie vrij kan stromen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here