Wat te doen aan jaloezie?

0
910
blog placeholder

Jaloezie is in principe een normale emotie. Je kunt jaloers zijn op iemands baan, omdat jij dat werk had willen hebben. Je kunt jaloezie voelen als iemand net een prachtig kledingstuk heeft gekocht dat echt wat voor jou was geweest. Of je kunt groen gaan zien omdat jouw partner net iets te lang met dat mooie meisje in de kroeg heeft zitten praten. Nou is een beetje jaloezie ook niet erg, maar belangrijker is of de jaloezie terecht is. Zie jij apen en beren op de weg uit onzekerheid en maak je daardoor een heisa om niks, of is er echt iets aan de hand? Kan jij het al niet uitstaan als je partner drie woorden met een andere vrouw wisselt, of gaat hij regelmatig vreemd?

Ook hangt de ernst van jaloezie af, van wat je er mee doet. Is het huis te klein, ga je met dingen gooien of spit je bijvoorbeeld direct door de anders privézaken. Of zorgt het ervoor dat jij net iets meer je best gaan doen voor je partner en hem of haar bijvoorbeeld niet meer als vanzelfsprekend ziet? Kat je tegen je vriendin zodra zij iets mooiers heeft dan jij? Of besluit je voortaan om samen te shoppen, zodat jij ook bekend wordt met die leuke winkel. Jaloezie kan maken en breken.

* Er zijn ook mensen die een constante rivaliteit voelen in bepaalde vriendschappen. Op dat moment is het belangrijk om uit te zoeken waar dat door komt. Constant tegen elkaar opboksen, daar word je immers alleen maar ontzettend moe van. Je kunt niet altijd de beste zijn en dus is gezond verstand belangrijk. Blijf logisch nadenken. En wanneer je het knagende gevoel voelt opkomen denk dan eens goed na; is dit terecht? Misgun ik het hem of haar, of heb ik het recht jaloers te zijn en boos te worden? Waarom ben ik jaloers?

* Accepteer dat je onzekerheid jaloezie versterkt. Onzekerheid is namelijk de grootste oorzaak van jaloerse gevoelens. Doe daar iets aan en werk aan jezelf. Je kunt wel altijd de schuld bij een ander leggen maar dat is niet eerlijk. Ga eens bij jezelf te rade. Waarom ben je jaloers? En waarom zo onzeker? Wat jij hebt wil iemand anders misschien juist wel heel graag. Misschien heb je wel veel meer, dan je zelf doorhebt. En is alles zo slecht nog niet. Lees: https://www.artikeltjes.com/artikeltjes/793/1/Waar-komt-die-vrouwelijke-onzekerheid-vandaan/Page1.html

* ‘Wat gij niet wilt dat u geschied, doe dat ook een ander niet’. Bedenk eens of jij de dingen waar jij boos om wordt, niet zelf ook wel eens doet. Vaak is het zo dat de ander nog niet mag kijken naar iemand van het andere geslacht, terwijl jij op stap lekker aan het flirten bent. Zo werkt het niet. Zoek en goede middenweg, wat jij mag, mag de ander ook. Hoe jij behandeld wilt worden, behandel jij een ander ook. Als iemand altijd ontzettend leuk reageert op jouw nieuwe kleren en jij zegt ‘apart’ omdat je het kledingstuk zelf had willen hebben, dan jaag je mensen weg.

* Krop het niet op. Ben je onredelijk, redeneer je jaloerse gevoelens dan weg voor jezelf. Heb je gelijk, praat er dan rustig over. Als je er maar over blijft malen in je hoofd komt het tot een grote ontploffing, of krijg je klachten.

* Vraag ook eens een ander om raad als je niet zeker weet of je reëel bent. Een goede vriend of een familielid kan een uitkomst zijn. Zoek wel iemand uit die eerlijk zal zijn tegen jou wanneer je ongelijk hebt en waarvan je dat pikt als hij of zij zegt dat je verkeerd zit. Deze persoon kan ervoor zorgen dat je dingen ook eens net iets anders bekijkt.

* Blijf niet ongelukkig. Doe er wat aan! Als je overmatig jaloers bent, pak dan jezelf aan, probeer zelfverzekerder te worden, logischer te denken of praat met een psycholoog als het te erg wordt. Zit je in een situatie waarin je regelmatig jaloers moet zijn, omdat de andere persoon jou echt jaloers maakt, of waar de rivatiteit constant van beide kanten tussen jullie in hangt, vraag je dan af of het de moeite nog waard is. Niemand wordt gelukkig van constante rivaliteit. Doe wat je gelukkig maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here