Wat zijn piercings?

0
1318
blog placeholder

Een piercing is een juweel dat door middel van een gaatje in de huid (of een lichaamsdeel) aangebracht wordt.

Geschiedenis

Piercings bestaan al een hele lange tijd. Al lijkt de piercing typisch iets voor de Westerse cultuur, is het toch niet zo. Over de hele wereld vinden we vandaag nog bepaalde natuurvolkeren of bepaalde culturen waar een hele reeks symbolen achter de piercing staan.
Zo is er een 5000 jaar oude ijsmummie, die de naam Ötzi draagt, gevonden. Deze doorboorde zijn oren om boze geesten te weren. Verder in de tijd vinden we piercings ook terug bij de Azteken, Maya’s en Romeinen. Ook in Afrika vinden we een heleboel volksstammen terug waar het dragen van ‘piercings’ cultuurgebonden is. Vaak werd de piercing ook gebruikt als een statussymbool. Echter bleef de piercingmode nog een lange tijd uit in de Westerse landen. Pas in de jaren 60 brachten de hippies de piercing de Westerse wereld binnen. Het werd toen gezien als een onderdeel van een aparte levenswijze. In de jaren 70 was er opnieuw een hoogtepunt van de piercing, deze keer bij de punkgeneratie.

Waar

Een piercing plaatsen kan in principe op alle plaatsen. Het schaden van een bepaalde zenuw, of de verlamming van een bepaalde spier (bijvoorbeeld op het gezicht) is dan wel een groot risico. Een originele plek kiezen kan dus, maar het grote deel kiest toch voor de ‘standaard’ piercings (oor, neus, navel, tong). Een piercing die vrij recent populair is geworden is de ‘stretching’. Hierbij worden de gaatjes verbreed door middel van het uitrekken van (meestal) de oorlel.

Hoe

Het plaatsen van een piercing kan gebeuren op allerlei manieren. Je kan een piercing ook zelf plaatsen, dit is echter niet aan te raden omdat het (meestal) zeer pijnlijk is. Een piercing verkeerd plaatsen kan soms heel nare gevolgen hebben. Je kan een piercing laten ‘piercen’ of laten ‘schieten’. Bij het piercen worden vaak verschillende methodes gebruikt. Men maakt vaak gebruik van één of meerdere hulpstukken en een naald (holle naald, cannula naald, dermal punch, scalpel). Belangrijk hierbij is dat de naald uiterst steriel is. Dit wil zeggen dat er geen bacteriën of ziektekiemen opzitten. Bij een elke piercer of een daarvoor geschikte piercingshop kan je er zo goed als zeker van zijn dat dit gebeurt. Zorg ervoor dat de verpakking opengemaakt wordt als je er zelf bijstaat, indien dit niet het geval is kan je de persoon in kwestie hiervoor beter een uitleg vragen en/of het piercen weigeren. Een andere manier is een piercing laten ‘schieten’. Deze manier wordt veeleer toegepast bij piercings bij het oor. Men maakt dan gebruik van een piercing pistool (handpistool, hoogdrukpistool). Hoeveel pijn je hierbij hebt is verschillend bij iedere persoon.

Verzorging en genezing

De genezing van een piercing hangt af van de plaats waar je hem laat zetten. Dit ligt tussen 3 weken en 9 weken. Het is uiterst belangrijk dat je de piercing na het zetten goed verzorgt. Na het zetten van een piercing produceert je lichaam namelijk eerst een weefseltunnel rond de piercing waardoor het erg gevoelig is voor infecties. De piercing dient gedurende een paar weken grondig schoongemaakt te worden met een zoutoplossing of een daarvoor bestemd product. Meestal krijg je bij je piercer voldoende uitleg over de nazorg van je piercing. Ook dit hangt af op welke plek je je piercing laat zetten.

Gevaren

Een piercing zetten brengt altijd gevaren met zich mee. Je kan het beste eerst kijken of je allergisch bent voor een bepaalde stof (bijvoorbeeld nikkel) of het schoonmaakmiddel. Zoals eerder gezegd kan je door het verkeerd zetten van een piercing op het gezicht bijvoorbeeld een bepaalde spier of zenuw raken waardoor er verlamming kan optreden. Vraag daarom altijd raad aan personen die hierin gespecialiseerd zijn of in een piercingshop. Tijdens de genezingperiode kunnen bepaalde infecties optreden. Ook bij piercings in of rond de mond kan het terugtrekken van tandvlees een gevolg zijn.

Piercingshop

Als je een piercing laat zetten is het ten sterkste aangeraden dit in een daarvoor bevoegde piercingshop te doen. De piercer zal waarschijnlijk eerst naar je leeftijd vragen, aangezien je officieel 18 moet zijn of de toestemming van je ouders moet hebben. Kijk ook eerst even rond in de zaak zelf. Het is belangrijk dat alles netjes en schoon is. Laat je piercing niet zomaar ergens zetten. Als je besloten hebt om je piercing te laten zetten in een bepaalde zaak, kijk je het best ook even, indien je je piercing laat ‘piercen’, of de naald steriel is. Dit kan je zien wanneer de piercer de naald uit de verpakking haalt. Na het piercen krijg je in veel gevallen nazorginformatie of kan je altijd zelf vragen stellen. Als je problemen dreigt te krijgen met je piercing, als je een infectie hebt opgelopen of als je denkt dat er wat fout is, kan je het beste even terug naar de piercingshop gaan of in erge gevallen naar je huisarts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here