Wie is Philippe Starck

0
1776
blog placeholder

Misschien ken je zijn naam niet, maar de door hem ontworpen sinaasappelpers de Juicy Salif voor Alessi, of zijn wc-borstel of stoelen heb je vast wel eens gezien. Philippe Starck is een Franse architect en designer, geboren op 18 januari 1949 in Parijs. Hij is een veelzijdige ontwerper, maar ook architect, uitvinder, filosoof en pop-artiest. Philippe Starck is een van de beroemdste ontwerpers, met een eindeloze lijst van voorwerpen op zijn naam. Van hotels tot elektrische tandenborstels, van zeiljachten tot kleding, er zijn maar weinig voorwerpen te bedenken waarvan geen ontwerp van Philippe Starck bestaat. Hij bracht, als zoon van een vliegtuig-ontwerper, zijn jeugd door onder de tekentafel van zijn vader, waar hij aan het knippen en plakken en schuren. Ook hield hij als klein jongetje al van tekenen en ging later ook hij fietsen, motorfietsen en andere voorwerpen demonteren om ze vervolgens weer in elkaar te zetten. Na zijn middelbare school periode ging Starck zijn opleiding aan de Écôle Nissin de Camondo in Parijs. Tegenwoordig is Philippe Starck is een echte wereldburger, die op vier verschillende plekken woont en werkt. In Parijs doet hij zijn public relations en in New York voert hij het merendeel van zijn technische werk uit. Hij werkt daarnaast ook op het Italiaanse eilandje Burano bij Venetië en heeft nog een huis in Londen.

Het werk van Philippe Starck

Aanvankelijk specialiseerde hij zich in het ontwerpen van meubels. Zo won hij de meubelprijsvraag La Vilette en startte hij in 1968 zijn eerste bedrijf, dat opblaas-meubilair produceerde. Vervolgens kreeg hij vrij snel daarna zijn eerste opdrachten om nachtclubs in te richten, waarbij hij uiteraard ook het meubilair ontwierp. Vervolgens werkte hij een tijdje als Art director voor de Pierre Cardin studio, waarvoor hij vijfenzestig meubels ontwierp. In de jaren zeventig werkte hij als zelfstandig ontwerper en verzorgde onder andere de interieurs voor de nachtclubs “La Main Bleue” in Montreuil en “Les Bains Douches”. Daarna maakte hij een wereldreis, die twee jaar duurde. In 1980 ging Philippe Starck weer aan de slag en richtte zijn studio “Starck Products” op, die zijn vroegere ontwerpen op de markt bracht. In tegenstelling tot veel van zijn collega’s heeft hij zich niet geconcentreerd op het maken van een klein aantal stuks, die vanwege de kleine oplage onbetaalbaar zijn voor de meeste mensen. Zijn ontwerpen waren en zijn nog steeds sterk gericht op industriële massaproductie. In deze jaren werd Starck dan ook wereldberoemd door zijn ontwerpen van talloze dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Deze hebbedingetjes zijn speels en organisch, maar tegelijkertijd strak en gestyleerd, want zijn lijfspreuk is “less is more”. Naast deze dagelijkse voorwerpen richtte Philppe Stack zich ook op interieur-architectuur en architectuur waarin dezelfde vormentaal terugkomt. Naarmate zijn beroemdheid toenam, werden de projecten steeds groter en ambitieuzer. Zo kreeg hij van president Mitterrand de opdracht om samen met vier collega’s het privé-gedeelte van het Palais de L’Élysée opnieuw in te richten en een paar jaar later het hippe Café Costes in Parijs. Hierna volgde een hele lijst hotels zoals het Royalton Hotel en het Paramount hotel in New York, de Manin in Tokio en het Teatriz in Madrid, maar ook minder glamoreuze gebouwen als het gebouw bij het grootste afvalverwerkings-depot van Europa. Daarnaast bleef hij werken aan interieurs voor verschillende nachtclubs en restaurants, waarin zijn eigen ontwerpen een plaats kregen. Ook richtte hij winkels in voor onder andere Kansäi, Yamamoto en Hugo Boss.

In de negentiger jaren van de vorige eeuw ontwierp Starck ook een tijdje elektronica, voor onder andere Telefunken en Saba. Hierbij probeerde hij om de technologie menselijker te maken. Zo heeft de televisie “Jim Nature” voor Saba bijvoorbeeld een kast van spaanplaat in plaats van het gebruikelijke plastic. Nog steeds streeft Starck naar de menselijke maat in zijn ontwerpen van meubels, kleren, schoenen en gebruiksvoorwerpen. Starck erkent dat veel van zijn vroegere ontwerpen geïnspireerd waren door de mode uit die tijd, en daardoor soms aan overdesign lijden. Nu richt hij zich meer op duurzaamheid, respect voor de natuur en de toekomst. Starcks ontwerpen worden dan ook meestal eerst als uniek voorwerpen vervaardigd, en als het functioneel en esthetisch blijkt te kloppen, gaat het pas in productie. Een paar van zijn recente, opvallende ontwerpen zijn een optische muis voor Microsoft, een paar zeiljachten, een nieuwe verpakking voor een bierbrouwerij en windmolens.

In de loop van zijn carrière heeft Starck tal van prijzen gewonnen, waaronder het Premio Internacional de Diseño van Barcelona en de Harvard Excellence in Design Award in de Verenigde Staten. Vooral door zijn ontwerpen voor alledaagse gebruiksvoorwerpen is Philippe Starck misschien wel de bekendste hedendaagse designer. Zijn ontwerpen zijn toonaangevend en trendy en een aantal ervan zijn niet alleen in vele huishoudens maar ook in designmusea over de hele wereld terechtgekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here