Zweethut

0
886
blog placeholder

 

De zweethut ceremonie is een rituele ceremonie afkomstig van de indianen. Een ritueel wat heel dicht bij de natuur staat en bij het ervaren van je eigen lichaam in contact met de natuur en zijn elementen. Het reinigen van je lichaam en geest is hierbij het doel.

Achtergrond
De zweethutceremonie is een ceremonie uit de traditie van de Khalahari indianen. Dit is een reinigingsritueel wat oorspronkelijk alleen voor mannen bedoeld is. Dit omdat vrouwen hun maandelijks reinigingsritueel hebben in de vorm van hun menstruatie cyclus. In de jaren 80 is het zweethut ritueel ook vrijgegeven voor vrouwen, dit omdat vrouwen, vooral in de westerse wereld, weinig bewustzijn hebben op hun vrouwelijke cyclus.

Vormgeving van het ritueel
De zweethut ceremonie vindt over het algemeen plaats in een groep van 5 tot 20 mensen. Afhankelijk van het soort zweethut bestaat deze groep uit mannen (mannen zweethut), vrouwen (vrouwen zweethut), mannen en vrouwen (gemengde zweethut), kinderen of kinderen en ouders.

Eerst bouw je met deze groep de zweethut op en maak je de vuurplaats in orde. De zweethut bestaat uit een takken skelet waar overheen wollen deken worden gelegd. De zweethut is rond, in het midden is een kuil waarin de gloeiende stenen worden gelegd. Gedurende de zweethut ceremonie zitten de mensen rondom deze kuil. Buiten de zweethut is een plek waar stenen worden neergelegd. Iedere deelnemen krijgt de mogelijkheid om een steen op te dragen aan zijn of haar intentie volgens het volgende ritueel: Aan vader zon (steen boven je hoofd tillen), aan moeder aarde (steen tegen de grond aan houden), draag ik deze steen op aan b.v. verbinding, mijn kinderen, liefde enz.
Vervolgens worden er houten boomplaten rond om de stenen gezet en bij het aansteken hiervan, van binnenuit krijg je een vuur wat steeds afgedekt worden met nieuwe houtplaten waardoor het vuur zijn warmte meer aan de stenen afgeeft.
De vuurmannen of vrouwen beheren het vuur en zorgen dat er nieuwe houtplaten tegenaan gezet worden en dat de stenen per rond de zweethut ingebracht worden.

De zweethut bestaat uit vier rondes. De eerste ronde is de ronde van het oosten, deze staat voor de geboorte, de kinderentijd voor de nieuwe keuzes en ervaringen. De tweede ronde is de ronde van het zuiden, deze staat voor het leven, de jong volwassenheid, voor kracht en energie. De derde ronde is de ronde van het westen. Deze staat voor introspectie, de middelbare leeftijd, terug gaan naar jezelf, je gevoel en je waarden en normen. De vierde ronde is de ronde van het noorden, de ronde van het afscheid, de ouderdom, het loslaten van de oude dingen.

Iedere ronde worden er nieuwe stenen in de zweethut gebracht. De eerste 2 rondes krijgt iedereen de mogelijkheid om te vertellen hoe het met hem is, wat hem bezig houdt en raakt. Er wordt gezongen en gedeeld terwijl de stenen hun warmte afgeven. De derde ronde is een stilte ronde. Hierin wordt niet gedeeld, iedereen blijft bij zichzelf en voelt wat dat met hem of haar doet. De laatste ronde komen is de warmste ronde, hierin wordt geluid gemaakt, geschreeuwd en geuit. Dit om zo de warmte te kunnen nemen en het afscheid te laten horen en de rouw die daarmee gepaard gaat.

Achterliggende symbolisme
De zweethut staat symbool voor de fases in het leven, deze worden allemaal doorlopen. Je wordt je bewust van hoe de fases van het leven zich op dat moment in jou leven vormgeven. Dit maakt dat bewustwording kan plaatsvinden en nieuwe gevoelssensaties ervaren kunnen worden. Dit is een zuivering van het oude wat ruimte geeft voor nieuwe bewegingen.

Zweethut workshops
Er worden op verschillende plekken in Nederland zweethut ceremonies en workshops gegeven. 5 april 2010 (tweede paasdag) wordt er bij cursuscentrum voor persoonlijke ontmoeting, Kasteel de Schans in Opoeteren (België) een Open Deurdag geven. Hierbij wordt onder andere een workshop m.b.t. de zweethutceremonie gegeven. Zie voor meer informatie www.kasteeldeschans.com. Verder worden tijdens het Eigentijds Festival meerdere demonstraties van zweethutceremonies gegeven waar je kunt deelnemen. Het eigentijds festival vindt plaats op 10 tot en met 13 juni 2010 in Vierhouten. Zie voor meer informatie: eigentijdsfestival.nl/home.

Ben je geïnteresseerd of gewoon nieuwsgierig en sta je open voor een nieuwe ervaring komt dan een kijken.

NB: Dit artikel is geschreven door Femke met de NL Doet dagen tijdens een activiteit van Multi-Pass om geld in te zamelen voor het gehandicaptenproject in Senegal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here