Tips voor een ecologisch huis

0
460
ecologisch huis

Wie vandaag een woning bouwt, moet dan doen volgens bepaalde normen en regels. Zo is het sinds 2021 verplicht om elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen, en bij uitbreiding in heel Europa, bijna-energieneutraal te bouwen. Dat houdt in dat zo’n woning weinig energie verbruikt. In dit artikel vind je enkele concrete tips om je huis zo duurzaam mogelijk te maken.

Groene energie

We weten het al langer: fossiele brandstoffen, zoals stookolie of aardgas, zijn ontzettend slecht voor het milieu. Bovendien zijn de laatste maanden de prijzen van de brandstoffen de lucht ingeschoten. Waarom zou je dan geen alternatief zoals groene energie overwegen? Je hoeft natuurlijk geen grote windmolen in de tuin te zetten, maar je kan zeker gebruik maken van de belangrijkste – en onuitputbare – natuurelementen om energie op wekken. Zonnestralen zijn ontzettend krachtig, dus laat ze maximaal schijnen op de zonnepanelen op je dak. De cellen in de zonnepanelen wekken elektriciteit op die je vervolgens gebruikt voor je elektrische huishoudtoestellen zoals de wasmachine. Wordt er te veel energie geproduceerd of ligt je verbruik even niet zo hoog? Dan stroomt het overschot naar het elektriciteitsnet en kunnen andere gezinnen ook gebruik maken van jouw groene stroom. Je kan er ook voor kiezen om een thuisbatterij te installeren. Het overschot aan energie wordt dan bij jou thuis opgeslagen en je kan het gebruiken op een bewolkte dag als er niet veel energie wordt geproduceerd.

Zonnepanelen zijn de bekendste en meest toegankelijke vorm van hernieuwbare energie voor gezinnen. Je zou thuis een kleine windmolen kunnen plaatsen, maar dan moet er zeker voldoende wind zijn om deze installatie te laten renderen. Een derde optie is de installatie van een warmtepomp. Zo’n pomp maakt gebruik van de warmte in de buitenlucht – zelfs in de winter – om je huis te verwarmen. Belangrijk detail: als je huis niet goed geïsoleerd is, is een warmtepomp een verloren investering. Een goede isolatie is dan ook cruciaal voor een ecologisch huis.

Isoleren kan je leren

Je kent het wel uit de Zuiderse landen: witte huizen met gordijnen in het wit om de warmte buiten te houden. De Italianen en Spanjaarden hebben het al langer in de gaten: een wit huis kaatst de warmte van de zon af waardoor het ‘s zomers frisser is in huis. Goede gordijnen kunnen ook helpen om te isoleren. Dat hoeven geen dikke fluwelen gordijnen te zijn. Zelfs houten jaloezieën helpen om de zon buiten te houden. Maar wil je je huis écht goed isoleren, dan moet je nog wat andere ingrepen doen. Kijk eens naar het dak en de ramen. Zijn de ramen nog uitgevoerd in enkel glas, dan zijn deze zeker aan vervanging toe. Dubbel glas is het absolute minimum, maar hoogrendementsglas zorgt voor nog betere isolatie. Ook het dak moet je goed isoleren met glaswol om de warmte ‘s zomers buiten te houden en in de winter de warmte in huis te houden. Check meteen even of er aan de deuren en ramen geen spleten of kieren te bespeuren zijn waarlangs de warmte kan ontsnappen.