De Barbiepop

0
1425
blog placeholder

Het verhaal over Barbie begint met Ruth Mosko, geboren in Denver Calorado in 1916. Ze trouwt met Elliot Handler in 1938. Elliot handler had een zakenpartner, genaamd Harold Matson. Samen vormden ze het bedrijf Mattel. De naam werd gemaakt door een combinatie van hun namen: Matt-El. Oorspronkelijk maakten ze fotolijstjes, maar na het maken van poppenmeubeltjes, begonnen ze ook met het maken van speelgoed, waar Mattel nog steeds bekend om staat. Ruth Handler merkte, dat haar dochter Barbara liever met volwassen poppen speelde, dan met de babypoppen, die op dat moment beschikbaar waren.  Op een van haar reizen door Europa kocht ze een pop, genaamd Lilli voor haar dochter. Dit was eigenlijk geen kinderspeelgoed, maar een grappig cadeau voor mannen.

De eerste Barbie

Mattel kocht de rechten om deze pop op de markt te brengen. Ze veranderen de naam in Barbie, vernoemd naar dochter Barbara. Barbie kwam voor het eerst op de markt in 1959 in de Verenigde Staten. Het werd een enorm succes. Barbie’s vriendje Ken werd geïntroduceerd in 1960. Ken is vernoemd naar de zoon van de Handlers. De barbiepop kwam voor het eerst op de American International Toy Fair op 9 maart 1959. Dit werd dan ook de officiële verjaardag van de pop.
De eerste Barbiepop droeg een zwart-wit gestreept zwempak. Ze had een paardenstaart en een grote krul in haar pony. De poppen waren te koop als blondines en brunettes. In de daarop volgende jaren worden de poppen in allerlei andere stijlen en kleuren gemaakt. De pop kwam op de markt als “Teenage Fashion Model”. Wat de mode ook was, Barbie droeg het ook. De mode voor de Barbiepop werd ontworpen door modeontwerpster Charlotte Johnson. Haar ontwerpen kwamen rechtsstreeks uit Parijs.
De Afro-Amerikaanse Barbiepop werd in 1968 gemaakt en in 1998 verscheen een Barbei in een rolstoel.
De duurste Barbie heet Diamond Barbie. Zij draagt miniatuur gouden sieraden en is bezaaid met 160 diamanten.  De pop kost ongeveer 60.000 Euro en is gemaakt in 1999, omdat Barbie 40 jaar werd.

                  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here