De groepenkast

0
8087
blog placeholder

De hoofdschakelaar

Vaak als de energieleverancier de verzegelde kast waar dus het stroom binnenkomt heeft aangesloten,zal je daarboven steeds vaker een hoofdschakelaar vinden. In nieuwbouwwoningen stellen sommige gemeentes dit tegenwoordig zelfs als een verplichting.

Over de stroomkast van de energieleverancier kan ik kort zijn. Deze is verzegelt dus daar mag je zelf niet aankomen.Vaak zal daar 1,2 of 3 fases op binnenkomen. Tegenwoordig zal je meer zien dat 1 fase afdoende blijkt te zijn. Echter een nadeel is dat als deze fase uitvalt je ook direct helemaal geen stroom meer hebt. Met meerdere fases kan je tijdelijk nog groepen van 1 naar de ander overzetten. Dit is wel zo handig als je in het weekend zonder stroom zit en de energieleverancier niet bereikbaar is. Een optie is om door de leverancier een zwaardere hoofdzekering te vragen als deze er regelmatig uitspringt.

De hoofdschakelaar is een kastje met 1 schakelaar die je aan of uit kan zetten .Deze is bedoeld om veilig aan de aardlekschakelaar te kunnen werken.

De aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar is er in enkel en dubbelpolige uitvoering. Wanneer er 3 fases vanuit de hoofdschakelaar komen dan zie je dus 3 bruine draden en 1 blauwe,en dan kan je daar dus een dubbelpolige aardlekschakelaar op aansluiten.

In dit geval kan je ook een enkelpolige aardlekschakelaar nemen en 1 blauwe draad(nul) en 1 bruine draad(fase) aansluiten,de andere 2 vervallen dan.

Ook kan je op 1 fase een dubbelpolige schakelaar zetten,alleen zul je dan aan de inkomende zijde de fases van de 1 naar de ander moeten overbruggen anders werkt de veiligheid niet.

Per aardlekschakelaar is het ten hoogste toegestaan hier 4 groepen op te zetten,op een dubbelpolige mogen er meer groepen. In oudere woningen zal je vaker veel meer groepen op 1 aardlekschakelaar zien maar in nieuwbouw zijn de eisen de laatste jaren flink aangescherpt.

De groepen

Dit kunnen nog de ouderwetse stoppen zijn of automaten. Het voordeel maar tegelijk nadeel van de automaten ook wel vervelend. Vaak gebeurdt dit bij bijvoorbeeld de wasmachine en droger die tegelijkertijd aanstaan. De ouderwetse stoppen daarintegen springen minder snel,maar wat je vaker ziet bij langdurige zware belasting als je de groepenkast openschroeft is dat deze soms zwart en ingebrandt zijn. Dit is dus een stuk minder veilig.

Groene en witte groepen

Tegenwoordig zetten we bijna alles over de aardlekschakelaar(s),op misschien een computergroepje na. Het is ook aan te raden gewoon alles over de aardlekschakelaar(s) te zetten. In oude woningen werden er vroeger bijvoorbeeld in de woonkamer alleen maar ongeaarde stopcontacten gezet die men op een witte groep aansloten.

De keuken werd dan wel over een groene groep gezet omdat daar apparatuur instaat wat nat zou kunnen worden. Het feitelijke verschil is dat een groene groep met zijn draden over de aardlekschakelaar staat,en de bedrading van een witte groep rechtstreeks naar de binnenkomende kast van de energieleverancier gaan.

De fornuisgroep

Dit zijn 2 of 3 groepen in de groepenkast die aan elkaar zijn verbonden met een schuifje aan de voorzijde. Op 1 groep mag je volgens de formule P = U x I  (P=230 volt maal de stroomsterkte 16 ampere) ongeveer 3,6 kilowatt zetten.

Aangezien keramische/inductieplaten tegenwoordig al zo,n 6 tot 9 kw gebruiken is hier voor de fornuisgroep nodig. Op deze apparatuur kan je veelal 2 of 3 x 230 volt zetten.Het is dus niet zo wat sommige mensen nog wel eens denken dat 3x 230 volt krachtstroom is.

Krachtstroom is 380 volt en komt nooit standaard in een woning binnen. Aan de apparatuur moet vaak een perilexstekker worden gezet. Stel dat je oven 6,9 kw nodig heeft,dat zijn dan 2 groepen die je nodig hebt. Vaak staat er dan op het aansluitschema van de apparatuur blauw(nul)en l1,l2 en l3.

Je kan van de 2 groepen 2 keer blauw op 1 aansluiting zetten. De 2 fases(bruin) van de verschillende groepen op l1 en l2.In bepaalde gevallen zal je misschien l2 en l3 moeten overbruggen.

Boilergroep

Dit is een groep die meestal in een apart kastje naast de groepenkast zit en werkt met dag en nachtstroom. Vroeger werden deze s,nachts alleen opgeladen. Meestal zit er een zwart knopje boven de stop om overdag ook de boiler op te kunnen laden. Het beste is als je hiervoor de gelegenheid hebt de boiler op een normale groep te zetten en je boiler als continue opladend aan te sluiten. Dit is voor grotere gezinnen wel zo handig en qua stroomgebruik niet veel duurder.

De beltrafo

Ook deze zit tegenwoordig vaak in de groepenkast geintregeerd. Deze trafo is in feite gewoon een omvormer van stroom. Op de ingaande zijde komt 230volt te staan en deze levert meestal een spanning van 6/9/12 of 24 volt uit. Deze inbouwtrafo doet hetzelfde als het veel grotere kastje dat vroeger meestal apart in de meterkast of aan een muur hing.

De bedrading

In een groepenkast zal de bedrading vanaf de hoofdschakelaar veelal  4 of 6 kwadraats zijn. Dit is voor de meeste woonhuizen ook voldoende. 2,5 kwadraats is uit den boze en kan bij zware belastingen brandgevaar opleveren,maar toch wordt het soms nog wel eens door doe-het-zelvers gebruikt.

Ook 2 of 3 draden van 2,5 kwadraats naast elkaar werkt niet zoals het moet.Tegenwoordig is de bedrading als een massieve kern.

De ouderwetse waren vroeger vaak 1,5 kwadraats maar zo strak om elkaar gedraaid en met een goede isolatielaag zodat deze toch minder warm werden. Dit is niet vergelijkbaar met losse draden naast elkaar.

Vanaf de aardlekschakelaar is het aansluiten van alle aparte groepen het beste ook met 4 of 6 kwadraats te doen.Pas vanaf de uitgangen van de groepen is het normaal om 2,5 kwadraats te gebruiken.Soms kan het nog wel eens voorkomen dat je de oude kleuren nog tegenkomt.In dat geval is blauw gelijk aan rood, bruin gelijk aan groen en grijs is dan groen geel(aarde)

Klemmenrail

Tegenwoordig zit er in de groepenkast meestal al een klemmenrail. Daarop worden dan de automaten en aardlekschakelaar(s) gewoon ingeklikt. Deze hebben dan 2 pennen aan de achterzijde waarover dan de voeding staat aangesloten. Dus alleen aan de uitgangen van de automaten wordt nog draad aangesloten. Aan de ingangzijde vaak alleen nog maar de aardlekschakelaar.

Aarde

De aarde loopt vrijwel altijd apart de groepenkast in en zit meestal bovenin op een klemmenstrook. Het zal voor zich wijzen dat je hier alle aardedraden bij moet zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here