De pasgeboren baby

0
1087
blog placeholder

Wanneer er een kind op komst is , moeten de ouders van alles regelen. De ouders zorgen voor de inrichting van de babykamer en de aanschaf van babyuitzet. Ook moeten zij kraamhulp aanvragen. Dit moet ruim van tevoren geregeld zijn, omdat de baby eerder geboren kan worden.

Kraamhulp:
Kraamhulp regel je bij de afdeling kraamzorg van de kruisvereniging , bij een instelling voor Thuiszorg of bij een particuliere instelling. Je kunt er kraamzorg op maat krijgen. Dit betekend dat de ouders bepalen hoeveel uren kraamzorg ze per dag willen hebben : meestal komt de kraamhulp 8 dagen.

Dit zijn de taken van de kraamhulp:
– Lichamelijk verzorgende taken :
De zorg voor moeder en kind: het wassen , temperaturen , verschonen , voeden , enzovoort.
Verder geeft de kraamhulp de moeder handige tips over de verzorging van de baby.

– Huishoudelijke taken :
De zorg voor het huishouden : stofzuigen , afwassen , bed verschonen , brood klaarmaken , koffie zetten , enzovoort.

– Begeleidende taken :
De kraamhulp begeleidt de moeder bij de borstvoeding , emotionele momenten , regelt de kraamvisite en verzorgt/begeleidt de ander kinderen in het gezin.

Sommige vrouwen vinden het prettiger wanneer de kraamhulp alleen de lichamelijk verzorgende taken uitvoert. De kraamhulp komt dan ongeveer 2 uur per dag. Voor hulp bij de andere taken vraagt de moeder dan de partner of bijvoorbeeld een vriendin , een broer of zus of een van de ouders.

Kenmerken van de pasgeboren baby :
Als alles geregeld is , kan de baby geboren worden.

Een pasgeboren baby heeft een aantal kenmerken:
– Het geboortegewicht is gemiddeld 3500 gram
– De geboortelengte is ongeveer 51 cm
– De baby heeft een wit vetachtig laagje op de huid; dit is huidsmeer die de baby heeft beschermd tegen het vruchtwater.
– Het hoofdje is groot, ongeveer een kwart van de totale lengte van de baby.
– De handjes zijn gebald tot vuistjes.
– Op het hoofdje bevinden zich twee fontanellen
– De baby heeft een aantal aangeboren reflexen: de zoekreflex , de zuig- en slikreflex , de grijpreflex, de schrikreflex en de loopreflex
– de baby produceert meconium

Fontanellen:
Dit zijn de ruimtes tussen de schedelbeenderen. Zij vergemakkelijken de geboorte omdat de schedelbeenderen iets over elkaar heen kunnen schuiven. Bovendien hebben de hersenen zo nog wat ruimte om te groeien.

Meconium :
De eerste ontlasting van het kind ; bestaat uit gal en afgestoten cellen uit het maagdarmkanaal, is taai en ziet er zwartgroen uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here