keukengeisers

0
3149
blog placeholder

De meeste voorkomende waakvlamstoringen komen voor bij de keukengeiser,en in dit artikel zal ik uitleggen hoe en waarom en wat er aan gedaan kan worden.
Vroeger had je de veel voorkomende fasto keukengeiser en regelmatig als ik een geiser vervangen heb krijg ik daarna dus dezelfde klachten.
De eerste klacht is dan meestal dat mensen zeggen: de waakvlam van mijn oude geiser ging nooit uit en bij de nieuwe regelmatig of constant.
Ten eerste waren de oude geisers gebaseerd op een simpel concept,deze hadden een thermokoppel/penelement direct aangesloten op een magneetklepje.
Om kort uit te leggen,het vlammetje brandt op een stuk koperdraad die door de warmte van de vlam een stroompje van c.a 10 millivolt opwekt en dat stroompje zorgt ervoor dat er een klepje in je gasblok door deze stroommagnetisme de vlam aanhoudt.
Het enige wat de vlam kon onderbreken was een kapot thermokoppel(deze waren kwalitatief beter dan nu)of een vervuilde waakvlam waardoor de vlam omhoog brandt en het thermokoppel dan soms niet goed raakte(kortom de stroom valt weg van het thermokoppel)
Dit principe was het meest betrouwbaar,al ging de vlam ook wel eens uit als er een raampje openstond en deze simpelweg uitwaaide.
In een enkel geval kon ook de magneetspoel van het gasblok kapot gaan,maar vroeger kon je die dus nog los krijgen en vervangen.
Tegenwoordig zijn die spoeltjes bijna niet meer te krijgen uit veiligheidsoverwegingen en omdat je het gasblok moet openmaken en dit vraagt wel om mensen met kennis van zaken.
Om die reden is het zoiezo veiliger gewoon het complete gasblok te vervangen wat trouwens wel stukken duurder is.

Keukengeiser (nieuw)

De nieuwe type keukengeisers werken eigenlijk nog steeds met hetzelfde principe als hierboven beschreven,met een paar kleine aanpassingen.
Vanwege ingestelde veiligheidseisen t.a.v. gastoestellen is de moderne keukengeiser uitgebreid met 2 beveiligingen.
Dit zijn de maximaalbeveiliging en t.t.b-beveiliging(rookgasbeveiliging)en deze zijn in serie gezet tussen het hierboven al beschreven thermokoppel.
De maximaalbeveiliging schakelt de geiser uit als het binnenwerk te warm word bovenin(die onderbreekt dus die 10 millivolt van het thermokoppel).
Natuurlijk is dit veilig en voor de installateur irritant tegelijk,want door deze beveiliging word de geiser veel storingsgevoeliger.
Te denken valt dan aan verstopte douchekoppen,dichtzittende perlators of simpleweg bij extreme hitte van de zon word de geiser net een tikje te warm en gaat deze snel op deze beveiliging uit.
Belangrijk is dus dat de kranen en vooral douchekoppen vrij kunnen uitstromen(ikzelf haal altijd direct de begrenzers uit de douchekop)en plaats perlator straalbrekers i.p.v besparende perlators en dat scheelt diverse keren voor niets rijden per jaar.
De ttb-beveiliging schakelt de geiser uit als deze niet snel genoeg zijn rookgas kwijt kan,en deze beveiliging zorgt bv bij vaillant geisers voor de meeste storingen.
Ten eerste zit deze beveiliging bij de vaillant keukengeiser naar mijn mening te dichtbij de brander,waardoor deze bij het minste al de geiser uitzet.
Ook is de kwaliteit van deze ttb is niet de allerbeste(hij verloopt snel en gaat snel kapot)waarschijnlijk omdat deze continue te warm is.
Ter vergelijking met open ketels waar dus ook een ttb op zit ,zit deze nooit zo direct op de brander maar een heel eind er boven en gaan deze dus veel minder snel stuk.
Ten tweede is het nut van een ttb beveliging op een open geiser zonder trekonderbreker nogal twijfelbaar.
Als je logisch gaat nadenken en mij nu even volgt,een open geiser zonder trekonderbreker geeft zijn rookgas af aan de ruimte(bepaald vastgestelde toelaatbaare hoeveelheid).
Waarom zou je op zo,n toestel nog een ttb plaatsen?
Er ook even van uitgaande dat niemand zo dom zou zijn om iets bovenop de geiser zou leggen waardoor die de rookgas niet meer kwijtkan, en al zou iemand dat toch doen dan komt de rookgas toch ook weer in de ruimte wat feitelijk al de bedoeling is met dit type geiser.
Het heeft wel nut een ttb te hebben op een geiser met een trekonderbreker waaraan een pijp van 90 mm de schoorsteen ingaat en het ook de bedoeling is dat de rookgas naar buiten gaat.
Verder hebben de meeste keukengeisers van tegenwoordig een luchtaanzuigbuisje vanaf het waakvlamgedeelte naar boven tot aan het binnenwerk,deze is nodig voor goede zuurstof voor een goede strakke naar voren blazende waakvlam(deze moet een soort van pijl recht naar voren wijzen)
Dit is heel belangrijk want een groot deel waakvlamstoringen komen door het volgende: vervuilde luchtaanzuigbuisje,vervuilde waakvlam,vervuilde inspuiter en hierdoor krijg je dus een omhoogbrandende waakvlam die vaak het thermokoppel maar net aan raakt.
Wat er dan vaak gebeurd is dat mensen bv gaan douchen en de waakvlam daarna uit gaat,dit komt omdat de brander die uitgaat de al slecht brandende waakvlam als het ware mee uitsleept.
Zoiezo is er altijd al een lichte verstoring van de waakvlam bij het uitgaan en daarom moet deze perfect zijn.
Het is ook zeer belangrijk om niet aan de branderdruk of waakvlamstelschroef te komen want deze staan fabriek af precies afgesteld en er zijn mensen die denken heter en meer water uit een geiser te halen door deze wat hoger te zetten,maar vaak bereik je ermee dat de waakvlam dat continue uit blijft gaan.
Laat dit door de installateur met het juiste meetgereedschap of iemand door de fabriek doen en probeer het nooit zelf,er zijn mensen die denken dat als ze de temperatuur van het water op bv 60 graden afstellen dat daar automatisch de juiste branderdruk parallel meeloopt en dat is niet altijd helemaal het geval.

Geisers (storing en oplossingen)

Wat je kunt doen bij geisers waarvan de waakvlam blijft uitgaan is deze terugstrippen zodat die als ouderwetse geiser brandt en daardoor waakvlamstoringen een stuk minder worden.
Je kunt bijvoorbeeld bij geisers de maximaal en ttb overbruggen zodat die dus geen dienst meer doen,maar dit kan je eigenlijk alleen in de volgende gevallen veilig doen.
De open geiser zonder trekonderbreker mag dan niet in een kastje hangen(dus vrij aan de muur zonder ombouwingen) de douchekop en alle perlators moeten vrij open zijn.
Zorg dat de geiser nooit in het binnenwerk verstopt raakt(leg er ook nooit een krant of dergelijke op),hou stofveroorzakende apparaten zoals drogers etc ver uit de buurt.
En bedenk dat als de beveiligingen uitgeschakelt zijn de garantie vervalt,maar eerlijk is eerlijk als de nieuwe geiser brand als de ouderwetse zal ie praktisch nooit meer uit gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here