Nintendo

0
1262
blog placeholder

Het bedrijf Nintendo, wereldwijd bekend van de game consoles bestaat inmiddels al meer als een eeuw. Het bedrijf is op 23-09-1889 opgericht 
in Japan door Fusajiro Yamauchi.

Het bedrijf richtte zich in beginsel op het maken van Hanafuda-kaarten,  die met de hand vervaardigd werden. Deze kaarten werden gebruikt voor 
het Hanafunda kaartspel. Later is Nintendo zich gaan richten op speelgoed, waarna zij over zijn gegaan op het ontwikkelen van speelautomaten. In 1977 was de eerste spelcomputer een feit. Van het begin tot nu, staan hieronder alle spelcomputers.

Color TV Game: De Color TV Game is uitgebracht in 1977. Deze 6 spellen tellende spelcomputer bevatte het spelletjes Pong, in 6 verschillende 
varianten. Pong is het “Tennis” spelletje waarbij je met een op- en neergaand balkje, een balletje over en weer tikt.

Game & Watch: In 1980 kwam de eerste draagbare console uit, genaamd de Nintendo Game & Watch. Deze 59 tellende serie bevatte ieder een spel. O.a. Spelletjes als The Legend of Zelde, Mario Brothers en Mickey mouse zijn uitgebracht in deze serie.

Nintendo Entertainment System: Deze in 1983 uitgebrachte spelcomputer werd ook wel de NES genoemd. Deze spelcomputer was aan te sluiten op de TV, en voor deze editie werden een hele serie games ontwikkeld. Enkele bekende games voor deze console zijn Final Fantasy, Super Mario Bros en Zelda.

Game Boy: De Game Boy is in 1989 op de markt gekomen en is in de loop der tijd in vele varianten uitgebracht. Tot op de dag van vandaag spelen nog vele mensen met op verschillende varianten van deze populaire game console. Deze console kent een breed scala aan los verkrijgbare games, die op ROM-cartridges werden uitgebracht.

Super Nintendo Entertainment System: 1991 was het jaar van de tweede spelcomputer de SNES. Opvolger van de NES. Deze 16-bit computer werd al snel een wereldwijd succes. Via aparte controllers kon je verschillende games spelen. O.a. de games Donkey Kong, Prince of Persia, StreetFighter en de Mario games werden hier op gespeeld.

Virtual Boy: De Virtual Boy had iets weg van een 3D-bril en is in 1995 ontwikkeld. Deze spelcomputer is nooit in Europa uitgebracht en niet aangeslagen bij het grote publiek. Voor deze spelcomputer zijn er in totaal (slechts) 22 games uitgebracht. De batterijen van deze game gingen vrij snel leeg en niet iedereen was bestand tegen dit zogenaamde 3D-effect. Klachten als misselijkheid en hoofdpijn werden hierdoor bij sommige spelers veroorzaakt.

Nintendo 64: De N64, is in 1996 de opvolger van de NES (Super Nintendo System) en uitgebracht in verschillende edities, waaronder o.a. de Pokémon Pikachu editie en de Color Editie. Standaard is de N64 uigevoerd in Chrarcoal Grey. De N64 is tevens de laatste spelcomputer die gebruikt maakt van de zogeheten “Spelcartridge”.

Game Boy Pocket: Deze versie, uitgebracht in 1979 is in tegenstelling tot de normale Game Boy een stuk lichter en kleiner. Deze console maakt echter wel gewoon gebruik van de normale Game Boy spellen.

Game Boy Color: In 1978 krijgen de spellen van de Game Boy meer kleur door de Game Boy Color. Voorheen waren de spellen alleen in het zwart/wit speelbaar. Bijna alle spellen van de oudere versie zijn speelbaar op deze nieuwe console. Visa versa zijn de games speciaal gemaakt voor de Color editie weer te spelen op de normale Game Boy.

Gameboy Advance: In het jaar 2001 krijgt de Game Boy (GBA) een totaal andere look qua vormgeving onder de noemer Game Boy Advance. Enkele veranderingen zijn een ingebouwde oplaadbare accu en interne verlichting.

Nintendo GameCube: Deze blokvormige spelcomputer is inmiddels de 4e spelcomputer van Nintendo, voorganger van de inmiddels zeer populaire Wii. De voorheen gebruikte Spelcartridges, zijn hier ingewisseld voor Dvd-schijfjes. De GameCube is uitgebracht in 2002.

Gameboy Advance SP: Opvolger van de eerste Game Boy Advance, maar dan met een totaal ander uiterlijk. De Advance SP, wat staat voor “Special Project” is in 2003 op de markt gebracht. In de tussentijd is deze Game Boy in edities als de Zelda-editie, de Pokémon-editie en de Mario-editie uitgebracht. In tegenstelling tot zijn voorganger, is deze console dicht te klappen tot een kleiner formaat.

iQue: Deze in 2004 uitgebrachte console is vrijwel bij niemand bekend omdat deze enkel in China verkocht is. Het apparaat heeft de vorm van een controller die rechtstreeks op de TV aangesloten moet worden. Enkele spellen voor de Nintendo iQue zijn Super Mario 64, Animal Crossing en Star Fox 64.

Nintendo DS: Deze console uitgebracht in 2005, is op dit moment erg populair onder zowel de jeugd als menig volwassenen. DS, wat staat voor “Dual Screen” heeft 2 verschillende schermen. Via Wifi, is het mogelijk om met andere DS-consoles te communiceren, waardoor het mogelijk is om multiplayerspellen te spelen met andere DS gamers. Het apparaat is te bedienen via een Touchscreen en de mogelijkheden lijken eindeloos. Zo kun je via Pictochat chatten met andere DS gebruikers. De DS beschikt over een ingebouwde microfoon die gebruikt kan worden voor verschillende spellen. Het stemgeluid en het blazen in de microfoon dient dan ter besturing van bepaalde opties in een spel.

Game Boy Micro: De Micro is de derde versie van de Advance, en is voorzien van een kleiner scherm en andere look. Leuk aan deze editie zijn de verwisselbaar gekleurde frontjes. Originele spellen van de Game Boy kunnen niet meer gespeeld worden op Game Boy Micro. Deze console is in 2005 uitgebracht.

Nintendo DS Lite: De DS Lite is in maart 2006 op de markt gebracht. In tegenstelling tot zijn broer, de normale DS, is deze versie een maar liefst 42% kleiner. Enkele vooruitgangen zijn de batterij capaciteit en indeling van de knoppen. De DS Lite is in vele kleuren uitgebracht, waaronder de Enamel Navy, Crystal White, Metallic silver, Diamond black, Sweet Pink, Tweety Yellow, Passion Red en Dimension Green.

Wii: Deze spelcomputer is tegenwoordig in menig huishouden aanwezig en wordt gebruikt door zowel jong & oud. Met de verkoop van ruim 46 miljoen exemplaren is de Wii de populairste spelcomputer van dit moment. Besturing gaat bij de meeste spellen via de Wii-mote. Bewegingen van de Wii-mote worden geregistreerd door een sensor die bij de televisie geplaatst wordt. Online gamen met andere Wii-gebruikers behoort tot de mogelijkheden. De Wii is in 2006 op de markt gekomen.

Nintendo DSi: Deze nieuwe console is op 3 april 2009 uitgebracht in Nederland. Net als de DS maakt de Nintendo DSi gebruik van een Dual Screen, wat iets groter is geworden. Met nieuwe futures als 2 camera’s (o.a. te gebruiken voor speciale DSi games), een ingebouwde muziekplayer en een verbeterde internet browser, is de Dsi een must have. Via internet kun je met je DSi de nieuwste games rechtstreeks downloaden van het web. De spellen van de DS zijn tevens allemaal nog speelbaar op de nieuwe DSi.

Het bedrijf Nintendo zal zich de komende jaren nog veel verder gaan ontwikkelen en steeds geavanceerdere  technieken gaan gebruiken.  Bovenstaande lijst zal dan ook nog wel geregeld een update krijgen met nieuw uitgebrachte consoles en of spelcomputers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here