Over de aardappel gesproken.

0
1648
blog placeholder

Over de aardappel gesproken.

 

De aardappel is een plant die onder de grond een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt. Het zetmeel krijgt de vorm van een knol en deze wordt aardappel genoemd. De aardappel kan in enorm veel manieren worden bereid. Gekookt, gestoomd, gebakken, gefrituurd, gegrild, gepoft, gestoofd, gecentrifugeerd, geblancheerd. In 1536 waaide de eerste aardappel over vanuit Zuid-Amerika naar Europa. Een Spaanse ontdekkingsreiziger (Diego de Amalya) bracht de eerste aardappelplant mee uit Peru (waar de aardappel van afstamt.) of Chili. De Inca’s verbouwden de plant toen al honderden jaren. Zelfs waar vele planten niet meer konden groeien in het hoge Andes gebergte, liet de aardappelplant het niet afweten.

 

Carolus Clusius heeft een belangrijke rol gespeeld in het introduceren van de aardappel (en de tulpen, die officieel uit Turkije komt.) Carolus Clusius plantte in 1588 in Mechelen voor de eerste keer de aardappelplanten in de tuin van Pitsemburg. In 1601 schreef hij over de voortplanting van de aardappel door zaad. Door het feit dat de bessen en de stengels van de aardappel giftig zijn wilde de Nederlandse boeren niets weten van de aardappel. Het was pas in 1727 dat Friesland de aardappel voor het eerst als voedsel erkende. Later bleek de aardappel enorm veel vitamine C te bevatten en werd hij zelfs aanbevolen tegen scheurbuik tijdens lange zeereizen.

 

We kennen drie soorten teelt van de aardappel.

1.   De consumptie aardappel in enorm veel soorten. Wordt geteeld in Flevoland, Zeeland en Noord Brabant.

2.   De zetmeelaardappel teelt of terwijl de fabrieksaardappel. Deze levert de grondstof zetmeel aan de fabrieken die dit gebruiken voor het produceren van plaksel, vla, snoep, inkt, verf, crème, pollen, lippenstift, goudvissenvoer, kleding, papier en nog veel meer. Wordt geteeld in Drenthe en Groningen.

3.   De pootaardappel die geteeld wordt enkel en alleen voor de kweek van nieuwe aardappels. Wordt in het noorden van het land geteeld i.v.m. het minder voorkomen van de bladluis.

 

Leuk te weten is dat we de herfstvakantie te danken hebben aan de aardappel. Gezien vroeger bij het rooien van de aardappel (wat toen nog handmatig moest gebeuren) heel het gezin mee moest helpen. Zo bewoog de Belgische regering zich ertoe om de herfstvakantie in te voeren.

Waar komen we nog meer de aardappel tegen;

 

In de taal;

·         De aardappels afgieten = een plasje doen.

·         Tussen de soep en de aardappels = Terloops

·         Hij is niet veel meer dan een aardappel = Hij stelt niet erg veel voor

·         Een man is geen aardappel = Een man is gevoelig voor vrouwelijk schoon

·         De domste boeren hebben de dikste aardappelen = Met geluk komt men vaak verder dan met verstand.

 

In de kunst. ( De aardappeleters (1885)van Vincent van Gogh.)

In ontelbare kook-  en leesboeken.

In de alteratieve geneesmiddelen wereld.

* Geraspte aardappel in een doek op je lasogen doet wonderen.

* Rauw aardappelsap tegen brandend maagzuur.

* Aardappel plak op het oog tegen wallen.

* Maak kompresse met voorverwarmde geraspte aardappel eventueel gemengd met wat olie, en houd die op een zweer, winterhanden en voeten, kloven en slecht helende wonden, op puistjes of tenniselleboog. Om de drie uur de pulp verversen.

* Maak kompresse met gekoelde geraspte aardappel op lichte brandwonden (zonnebrand), gezwollen ogen.

 

Voor alle soorten consumptie en behandeling en gebruik van de aardappel geld dat de aardappels niet mogen kiemen of groen mogen zijn, ook niet gedeeltelijk.

Gekookte aardappelen niet langer dan 24 uur bewaren i.v.m. de proteusbacil die ook in rottende kadavers voorkomt.

Te grote doses solanine geeft pupilverwijding en droogheid van de keel, misselijkheid gevolgd door overgeven. Tot ergere symptomen.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here