Poker, meer dan geluk?

0
1035
blog placeholder

Pokeren is in de afgelopen jaren ongekend populair in Nederland geworden. Televisieprogramma’s als Veronica Poker en uitzendingen van grote pokertoernooien hebben bijgedragen aan de bekendheid van poker. Dat poker vooral een grote rage is onder de jongeren blijkt wel uit een onderzoek van een grote internetsite. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat bijna de helft van de tieners wel eens een potje poker speelt en een derde hiervan speelt om geld. Ook ik heb aardig uurtjes gespendeerd aan dit kaartspelletje. Wat mij zo verbaasd, is dat poker als kansspel word betiteld. Maar is dit wel terecht, of is poker een behendigheidsspel?
 

De Hoge Raad heeft in 1998 uitgesproken dat poker een kansspel is, in mijn ogen ten onrechte. Er is veel onderzoek gedaan naar de gelukfactor in poker, uit vrijwel alle onderzoeken blijkt dat poker veel meer is dan een kansspel. Dat was ook het geval bij het onderzoek van Van der Genugten. Deze man heeft zich de afgelopen jaren veel beziggehouden met de consequente toepassing van de Wet op de Kansspelen. Volgens de hoogleraar statistiek is poker weldegelijk een behendigheidsspel. De Tilburgse hoogleraar heeft namelijk een methode ontwikkeld om te bepalen wat een zuiver kansspel is. De formule die de hoogleraar samen met zijn collega opstelde, houdt rekening met de verhouding tussen het toevalseffect en het leereffect van een spel. Volgens die formule zijn spellen zoals Roulette inderdaad kansspelen, die grotendeels op toeval berusten. Poker is volgens de onderzoekers een behendigheidsspel en daarmee te vergelijken met bridge en schaken.

Doordat de Hoge Raad poker als kansspel beschouwt, mag poker uitsluitend gespeeld worden binnen de muren van Holland Casino. Het spelen van poker voor geld op andere locaties is officieel niet toegestaan. Thuis pokeren met een groepje mensen is niet verboden, zolang er maar niet de intentie is om er geld mee te verdienen. Voor een pokertoernooi mag dus geen zaal gehuurd worden en daarna entree geheven worden.

Ik hoop dat ik duidelijk heb kunnen maken dat pokeren een spel is, waarbij winnende spelers winnen mede door vaardigheden en niet alleen door toeval. Natuurlijk zit er in poker een geluksfactor, maar deze is niet zo groot aanwezig om het spel te betitelen als een “kansspel”.
Kortom, poker is een spel met kansen, maar zeker geen kansspel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here