verbouwen

0
1337
blog placeholder

 

Als verhuizen niet haalbaar is dan is een verbouwing een goed alternatief.

Een uitbouw of dakkapel kan behoorlijk wat extra ruimte opleveren. De waarde van de woning stijgt hierdoor. Een verbouwing kan behoorlijk duur zijn daarom is een goede voorbereiding belangrijk. In dit artikel een paar aandachtspunten.

 

Een verbouwing verhoogt het woongenot en is een goed alternatief voor een verhuizing.

Hieronder een paar aandachtspunten voor het uitvoeren van een verbouwing.

 

Niet elke verbouwing levert een waardevermeerdering op. Denk aan de verbouwing van een keuken of badkamer. Dit is aan smaak gebonden. Als u van plan bent om binnen een paar jaar te gaan verhuizen dan is de kans groot dat de investering niet wordt terugverdiend.

Streep voor en nadelen tegen elkaar af voordat u een besluit neemt. Het is wel zo dat een goed onderhouden huis over het algemeen sneller wordt verkocht.

 

Vergunning

Is er een vergunning nodig voor de verbouwing of niet?

 

–          Vergunningsvrij zijn bouwsels die binnen de voorgeschreven afmetingen blijven. Dit geldt ook voor schuttingen, klimtoestellen enz.

–          Lichte bouwvergunning. Schuttingen of pergola’s die hoger zijn dan de voorgeschreven afmetingen vallen hieronder maar ook dakkapellen of een kleine aanbouw. De gemeente of welstandscommissie kan beoordelen of de aanvraag voldoet aan de welstandseisen. De aanvraag wordt aan het bestemmingsplan en aan delen van de bouwverordening en het Bouwbesluit getoetst.

–          Reguliere bouwvergunning De welstandscommissie beoordeelt de aanvraag en kan deze ook afwijzen. Als de aanvraag wordt afgewezen dan krijgt de aanvrager schriftelijke uitleg. Deze aanvraag wordt aan het bestemmingsplan, bouwverordening en het Bouwbesluit getoetst.

 

Bij vragen of twijfel kunt u contact opnemen met de gemeente.

 

Zet wensen en eisen op papier. Teken evt. uit hoe de ruimte moet worden.

Voor grote verbouwingen kan het handig zijn om een architect in te schakelen.

 

Laat bij verschillende aannemers of leveranciers offertes maken. Geef de aannemer zoveel mogelijk informatie zodat deze een goede offerte kan maken. Let er bij het vergelijken op wat is meeberekend en wat evt. bijkomende kosten zijn.

 

Leg de gemaakte afspraken schriftelijk vast en laat die ondertekenen. Als de aannemer is aangesloten bij bijv. Bouwgarant dan is er de garantie dat de verbouwing wordt afgemaakt als de aannemer failliet zou gaan.

Deze garantie moet u wel zelf aanvragen.

 

Neem bij voorkeur één aannemer voor alle klussen. Er is dan één aanspreekpunt en verantwoordelijke. Mochten er fouten worden gemaakt dan wordt voorkomen dat partijen elkaar de schuld geven en dat de fout voor rekening van de opdrachtgever is.

 

Maak duidelijke prijsafspraken. Door een vaste prijs af te spreken worden onverwachte hogere kosten voorkomen.

De aannemer zal sneller en efficiënter werken.

Een aannemer kan ook werken volgens:

 

–          werk in regie. De aannemer werkt volgens een uurtarief en daar komen de kosten voor de gebruikte materialen nog bij. Het is niet bekend wat de verbouwing uiteindelijk gaat kosten.

–          Open begroting. De uiteindelijke kosten voor de verbouwing staan niet vast. Tussendoor worden rekeningen gestuurd voor gebruikte materialen en gewerkte uren.

–          Richtprijs. De aannemer maakt een schatting van de kosten maar de prijs staat niet vast en kan dus hoger uitvallen.

–          Stelpost. Voor bepaalde onderdelen op de offerte wordt een richtprijs gegeven. Deze prijs valt meestal wel hoger uit.

 

De financiering

 

Een verbouwing kan uit eigen middelen betaald worden of door een financiering. Laat u hierover adviseren.

Als de financiering rond is kunt u een contract opstellen met de aannemer.

Leg alles tot in detail vast om misverstanden te voorkomen.

Denk aan de omschrijving van de werkzaamheden, het regelen van de vergunningen, het begin en einde van de verbouwing, (dit om te voorkomen dat de verbouwing onnodig lang gaat duren) aansprakelijkheid voor evt. gebreken, algemene voorwaarden, regelen van betalingen enz.

 

Op het moment dat beide partijen het eens zijn, het contract is getekend, de financiering en de vergunningen zijn rond dan kan de verbouwing beginnen.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here