Vlekken uit wasgoed verwijderen

0
7225
vlekken verwijderen

Vlekken zijn soms moeilijk uit het wasgoed te verwijderen. Met vlekverwijderaar of met natuurlijke, biologisch afbreekbare producten zoals groene zeep of ossengalzeep kunnen vlekken worden verwijderd.

Vlekverwijderaar

 

Sommige vlekken verdwijnen niet na het wassen. Deze vlekken vragen om een speciale behandeling. Vlekken kunnen verdwijnen door ze te behandelen met vlekverwijderaar. Vlekverwijderaar in de vorm van een gel of spray kan direct op de vlek worden gebruikt. In poedervorm kan het in het wasmiddelbakje van de wasmachine worden gedaan. De vlekverwijderaar verhoogt de waskracht van het wasmiddel omdat het een extra dosis actieve stoffen bevat. Vlekverwijderaar werkt al bij een temperatuur van 30 graden.

Met groene zeep en ossengalzeep kunnen sommige vlekken worden behandeld. Gebruik ossengalzeep bij vlekken op plantaardige basis en groene zeep bij vetvlekken en vlekken van smeerolie.

Behandel vlekken in kleding zo snel mogelijk. Een vlek die nog niet is ingedroogd is gemakkelijker te verwijderen. Probeer altijd even op een onopvallende plek of de textiel tegen het middel kan.

Vlekken verwijderen met ossengal

 

Vlekken op plantaardige basis kunnen worden verwijderd met ossengalzeep. De gal breekt vetten af. Ossengalzeep kan worden gebruikt bij: vetvlekken veroorzaakt door voedingsmiddelen, wijn, fruit, bloed, ei, melk, gras en deodorantvlekken. Ossengal is een natuurlijk product en dus 100 procent biologisch afbreekbaar. Het middel is verkrijgbaar als stick, blok of in vloeibare vorm. Met de stick en het blok kunnen vlekken worden ingesmeerd. De vloeibare ossengal kan op de vlek worden gebruikt of in het wasmiddelbakje worden gedaan. Wrijf de ossengal over de vlek en was het wasgoed meteen (ingedroogde ossengal kan kleuren laten verbleken) op 30 of 40 graden. Het wasgoed mag niet te warm worden gewassen omdat ossengal boven de 50 graden zijn werking verliest.

Vlekken verwijderen met groene zeep

 

Groene zeep is gemaakt van een plantaardige en minerale basis, het laat geen fosfaten achter in het water en is biologisch afbreekbaar. Groene zeep reinigt en ontsmet en is te gebruiken bij vetvlekken en vlekken van smeerolie. Behandel de vlek met groene zeep, laat het intrekken en was de kleding.

Inweken – Laat wasgoed weken in water waarbij het wasmiddel goed is opgelost. Week alleen witte of kleurecht wasgoed.

Vlekken verwijderen met vlekverwijderaar of wasmiddel

 

Balpen of viltstift – Laat het wasgoed een nacht in koud water met vloeibare vlekverwijderaar staan.

Babyvoeding – Een paar uur laten weken in warm water met wasmiddel.

Vetvlekken (boter/olie) – Voorbehandelen met vloeibaar wasmiddel en daarna voor zover mogelijk wassen op een hogere temperatuur. ( 60 graden)

Braaksel – Verwijderen onder stromend water en laten weken in water met wasmiddel.

Chocolade/melk/slagroom/roomijs – Weken in warm water met wasmiddel of voorbehandelen met vloeibaar wasmiddel.

Cosmetica – Voorbehandelen met vloeibaar wasmiddel en zo warm mogelijk wassen.

Deodorant – Met vloeibaar wasmiddel behandelen en laten weken in warm water met wasmiddel.

Ei/mayonaise – Weken in warm water met wasmiddel of voorbehandelen met vloeibaar wasmiddel.

Modder – Haal de modder eraf en behandel het wasgoed voor met vloeibaar wasmiddel. Was op een zo hoog mogelijke temperatuur. (60 graden)

Schoensmeer – Voorbehandelen met vloeibaar wasmiddel en daarna zo warm mogelijk wassen.

Vlekken in kragen of ondergoed – Voorbehandelen met vloeibaar wasmiddel.

Gras – Weken in warm water met wasmiddel, daarna wassen en evt. nog een keer behandelen met vlekverwijderaar.

Koffie/thee – Weken in warm water met evt. vlekverwijderaar.

Rood fruit/groente – Weken in koud water of gebruik een vlekverwijderaar. Zo warm mogelijk wassen.

Tomatenketchup – Weken in koud water of een vlekverwijderaar gebruiken.

Urine – Weken in koud water of een vlekverwijderaar gebruiken.

Wijn – Weken in koud water of een vlekverwijderaar gebruiken.

Kauwgom – Wasgoed in de diepvries leggen, de bevroren kauwgom eraf breken en het wasgoed voorbehandelen met vloeibaar wasmiddel.

Chili/ kerrie/ mosterd – Voorbehandelen met vloeibaar wasmiddel, wassen en indien nodig nog een keer behandelen met vlekverwijderaar.

Bier – Behandelen met een mengsel van 1 deel azijn op 4 delen water, goed uitspoelen of behandelen met vlekverwijderaar.

Bloed – Meteen met koud water uitspoelen, oude of hardnekkige vlekken voorbehandelen met vlekverwijderaar en daarna een paar uur laten weken in water met wasmiddel.

Andere vlekken

 

Kaarsvet – Het kaarsvet verwijderen daarna op en onder de vlek een vel keukenpapier leggen. Met een strijkijzer over de vlek heen gaan en het kaarsvet trekt in het keukenpapier.

Lijm – Verwijderen met nagellakremover.

Nagellak – Verwijderen met nagellakremover. Gebruik nagellakremover niet op synthetische weefsels en leg keukenpapier op en onder de vlek.

Teer/ strandolie – Zoveel mogelijk eraf halen, smeer er wat boter op en veeg het er met een schone doek af. Daarna behandelen met speciale teerverwijderaar.

Verf – Verf  op waterbasis als het nog nat is uitspoelen met water. Olieverf eerst behandelen met terpentine.

Roestvlekken – Met zout en citroensap besprenkelen, laten weken of behandelen met roestverwijderaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here